Blog: Wat als je pijn hebt door kanker?

 

Meer dan een derde van mensen met kanker in de beginfase ervaart pijn. De meeste pijn ontstaat als er sprake is van uitzaaiingen. Ook na de behandelingen in het ziekenhuis kunnen verbindweefseling door bestraling, neuropathie en littekens flinke pijnklachten geven.

 

Oncoreflexmassage helpt de pijn verzachten, hanteerbaar te maken. Stimulatie van de zenuwuiteinden in de voeten maakt endorfinen vrij die pijntransmissie naar de hersenen verbreken en het lichaam tot ontspanning kan komen.

 

Onderzoeken naar reflexzonetherapie wijzen uit dat mensen die oncoreflemassage ondergaan met minder zware pijnstilling kunnen. In onderzoek naar pijn bij darmkanker kwam naar voren dat bij de deelnemers in oncoreflexgroep na een periode van vijf weken de pijn was afgenomen. Ook voelden ze zich minder vermoeid. De deelnemers ontvingen tweemaal per week een oncoreflexmassage op geleide van de symptomen. De mensen in de controlegroepen ontvingen of een klassieke reflexzonemassage of normale zorg. Bij hen trad geen significante verbetering van pijn op.

 

Voor veel mensen is het belangrijk zelf de regie over het leven te hebben. Een oncoreflextherapeut vraagt naar je energie, ziektegeschiedenis en gebeurtenissen in het verleden. Samen bepalen jullie het doel van de massage. Je therapeut kiest reflexzones en acupressuurpunten op de voeten en onderbenen, die zacht worden gestimuleerd.

Een oncoreflexmassage is een prettige ervaring, waarbij je helemaal tot rust kunt komen. Na enkele massages gaat je het verschil voelen. Oncoreflexmassage is een door kanker.nl goedgekeurde therapie. Vind een oncoreflextherapeut bij jou in de buurt via www.oncoreflex-netwerk.nl

 

Bronnen:

Lee SH et al. Meta-Analysis of Massage Therapy on Cancer Pain. Integrative Cancer Therapies, March 2015

Uysal RN et al. Effects of foot massage applied in two different methods on symptom control in colorectal cancer patients: Randomised control trial. Int J Nurs Pract 2017 Jun;23(3)

Stephenson NL, Weinrich SP, Tavakoli AS. The effects of foot reflexology on anxiety and pain in patients with breast and lung cancer. Oncol Nurs Forum 2000; 27: 67-72

Falkensteiner M. The use of massage therapy for reducing pain, anxiety, and depression in oncological palliative care patients: a narrative review of the literature. ISRN Nurs. 2011

  1. Lee SH et al. Meta-Analysis of Massage Therapy on Cancer Pain. Integrative Cancer Therapies, March 2015