Bijscholing: Voeding volgens de TCM bij kanker 

 

Tijdsduur
Dit is een 1-daagse cursus. De lesdag duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

Algemeen
Kanker is een ziekte wat steeds meer voorkomt in onze samenleving. Gelukkig zijn de Westerse behandeltechnieken ook verbeterd maar toch is er een vaag gebied als je het hebt over voeding en wat een patiënt wel en niet moet doen tijdens deze ziekte.

De patiënt wordt naar huis gestuurd met vaak de verkeerde adviezen. Als je wilt weten wat de juiste aanpak is tegen kanker dan moet je op de hoogte zijn van de ontwikkeling van een kankercel. Hoe groeit het, welke prikkels en voeding zijn er nodig om de kankercel te ontwikkelen en wat zou je kunnen doen om een kankercel te onderdrukken.

Voeding speelt een hele belangrijke rol bij het ontstaan en genezen van kanker. Westers gezien krijg je alleen de opdracht om gezond te eten. Maar wat is gezond en zijn we in staat om de kanker te bestrijden met voeding? In deze cursus gaan we proberen duidelijk te maken hoe je het beste de patiënt kan helpen tijdens het gehele ziekte proces.

De cursus is gebaseerd op de westerse medische geneeskunde, verklaard vanuit de TCM. De behandelmethoden zijn bekeken vanuit de TCM. Voor zowel tuina therapeuten en
acupuncturisten komt er voldoende aan bod om je eigen kennis te verrijken. Ook voor mensen zonder kennis van de TCM is het een interessante en leerzame workshop.

Inhoud cursus

  • Leren hoe een kankercel zich ontwikkelt en wat het effect van voeding daarop is. Een kankercel maakt gebruik van een heel ander systeem dan een normale cel. Verder gebruiken kankercellen bepaalde normale processen (als bv ontstekingsmechanismes) om te groeien. Dus inzicht in de ontwikkeling van een kankercel geeft ons de kennis om een strategie te bepalen tijdens het hele ziekte proces.
  • Wat het effect is van verschillende voedingsstoffen op verschillende soorten kankercellen (Zo zal een darmkankercel anders reageren op bepaalde voedingsstoffen dan een borstkankercel. Via deze kennis kan je de juiste adviezen geven aan een patiënt)
  • Hoe je een patiënt voor, tijdens en na de chemo kan adviseren over voeding, leefstijl en emotie.
  • Wat je kan doen met acupunctuur en tuina. Je kan niet zomaar acupunctuur toepassen tijdens een chemokuur. Het lichaam is totaal verzwakt en reageert niet meer zoals het zou moeten. Versterken van de Qi gaat niet als de chemo zijn werk doet. Belangrijk is om te weten wat de stappen zijn als acupuncturist om de patiënt te begeleiden in het proces. In deze cursus leer je het belang van het immuun en lymfesysteem en een vertaalslag maken naar de Chinese geneeskunde.


Voor wie?
Voor alle geïnteresseerden met een basiskennis van TCM.

Kosten 
Inclusief syllabus en digitaal certificaat.

Accreditatie
De cursus is geaccrediteerd door de BATC, CAT, KTNO, FAGT, NWP, VBAG, VIV en SVN.

Docent 
Dolf Chin See Chong